Kovács Ágnes a mozgássérült emberek helyzetének javításáról tárgyalt Czibere Károly államtitkárral

Több más intézkedés mellett a közlekedési kedvezmények rendszerének korrekcióját is szorgalmazta Kovács Ágnes azon a megbeszélésen, amelyet Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárral, valamint Nyitrai Imre helyettes államtitkárral folytatott július 9-én.

A találkozót az államtitkár kezdeményezte azzal a céllal, hogy a MEOSZ új elnökével az együttműködésről egyeztessenek. Az elnök tájékoztatta az államtitkárt arról, hogy a MEOSZ minden területre vonatkozóan részletes szakmai javaslatokat készít, amelyekről a szaktárcákkal konzultálni szeretne. Az államtitkár örült a kezdeményezésnek és úgy vélte: a 2017. évi költségvetésben már lehet mozgástér a szakmai javaslatok megvalósítására.

Kovács Ágnes a megbeszélésen olyan intézkedésekre is javaslatot tett, amelyek költségvetési többletforrást nem igényelnek, csupán jó szándékú kormányzati döntéseket. Elmondta: a mozgássérült emberek közössége jogosan feszült az elmúlt évek veszteségei miatt, amelyeket a nem megfelelő kormányzati intézkedések okoztak véleménye szerint.

Mint mondta: sürgősen változtatni kell a súlyosan mozgássérült személyek közlekedési kedvezményeinek rendszerén, mert az utóbbi évek intézkedéseinek köszönhetően mára pont az érintetteket, a súlyosan mozgássérült embereket nem segíti. A gépjárműszerzés jelenlegi támogatási rendszere a nem mozgássérült fogyatékossággal élőknek jó, de a mozgássérült emberek többségének hátrányt okoz, különösen a legsúlyosabban sérülteknek, akiknek a program egyáltalán nem ad lehetőséget, ezért prioritást kell kapniuk. Az elnök azt javasolta, hogy az éves kereten belül különítsenek el számukra egy összeget, és biztosítsák annak a lehetőségét, hogy hozzájussanak a speciális, egyéni igényeiknek megfelelő gépjárművekhez, illetve az egyéni szükségleteikhez igazodó átalakításokhoz, magasabb támogatási összeggel.

Az elnök a parkolási problémákról is beszélt, amelyeket kerekesszékes fiával is gyakran megtapasztal. Felhívta a figyelmet: a parkolási igazolvány kiterjesztésével a súlyosan mozgássérült emberek kiszorulnak a speciális parkolóhelyekről, ami balesetveszélyes, és ellehetetleníti a kerekesszéket használók önálló közlekedését. Megoldásként kétféle parkolási igazolványt javasolt: a mostanival csak a mozgássérült emberek használhassák a speciális parkolóhelyeket, a nem mozgássérült fogyatékossággal élő személyek számára pedig legyen egy másik, amellyel igénybe vehetik az igazolvánnyal járó kedvezményeket, de nem használhatják a speciális parkolóhelyeket.

Az elnök kérte továbbá a közlekedő-képesség vizsgálati rendszerének felülvizsgálatát, mivel a korábbi jogosultak 60 százaléka nem megy át a vizsgálatokon. Emiatt sok, valóban mozgássérült ember nem kap parkolási igazolványt, nem veheti igénybe a gépjárműszerzést vagy a lakás-akadálymentesítési támogatást. A rokkantsági ellátásokról is beszélt, javasolva a keresetkorlát eltörlését. A parkolási és a gépjárműszerzési problémák ügyére az államtitkár nyitott volt, és abban egyeztek meg, hogy szeptembertől folyamatosan és részletesen is tárgyalnak róluk.

Budapest, 2015. július 21.

Gábor Imola
MEOSZ

Azóta történt

Márciustól minden hónap utolsó szerdáján online tájékoztató előadást tartunk a mozgáskorlátozott emberek életét leginkább érintő témák kapcsán. Elsőként,…
Előreláthatóan 2024 utolsó negyedévére készül el az a fejlesztés, ami lehető teszi, hogy a személyesen megjelenni nem tudó…
Egy tinédzser küzdelme, hogy balesete után kerekesszékesként is részt vehessen a tanórákon. Az életvidám 16 éves fiút 2022…

Előzmények

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) arra kéri a kormányt, hogy állítsa helyre a súlyosan mozgáskorlátozott embereknek járó…