Elhunyt Horváth Klára, a MEOSZ első elnökségének tagja, a Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesülete egykori elnöke

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége fájó szívvel tudatja, hogy 2024. január 29-én hosszan tartó súlyos betegség következtében életének 71. évében elhunyt Horváth Klára, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége első elnökségének tagja, a Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesülete és a székesfehérvári Viktória Rehabilitációs Központ alapítója, mely szervezeteknek évtizedeken át elnöke és vezetője is volt.  A mozgáskorlátozott emberekért végzett elhivatott és áldozatos munkáját számos elismerés tanúsítja. 1991-ben a Mozgáskorlátozott Emberek Nemzetközi Szervezete (FIMITIC) Kék Medál díjában, 2004-ben a szociális és családügyi miniszter Elismerő Oklevélében, majd az Igazságügyi Minisztérium Emberi Jogokért Emlékplakettben részesítette.  2006-ban az Ember az Emberért emlékérem arany fokozatát vehette át.

Horváth Klára 13 évesen egy súlyos baleset következtében kényszerült kerekesszékbe, de akaraterejének és édesanyja áldozatos szeretetének köszönhetően ezt követően is aktív, teljes életet élt. Nyomdai korrektorként dolgozott, s ez idő alatt levelező tagozaton végezte el a népművelés-magyar szakot Szombathelyen, a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán. Diplomáját 1980-ban vette át.

Kimagasló érdemei vannak a mozgáskorlátozott emberekért végezett érdekvédelmi munka, a fogyatékossággal élő emberek emberi jogainak elismertetése, érvényesülése érdekében végzett tevékenység során. Szemléletmódjával, miszerint a létező társadalmi hátrányok, a fogyatékossággal élő emberek alapvető emberi jogainak gyakorlását sértik, illetve teszik lehetetlenné, egyik megalapozója volt egy új megközelítésmód kialakulásának az érdekérvényesítés terén. Személyének, meggyőző egyéniségének, hitelességének, munkabírásának és következetességének köszönhetően, meghatározó jelentőségre tett szert az emberi jogok érvényesülése érdekében végzett tevékenység. Több cikluson át – 1981.06.13.-1989.09.19-ig – tagja volt a MEOSZ elnökségének, később évekig tanácsadóként segítette a munkát.

1979-ben megalapította a Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesületét, melynek negyven éven át az elnöke volt. A nyolcvanas években megszervezte a székesfehérvári középületek akadálymentességi alkalmasságának felmérését. A mai napig egyedülálló az útikalauz, amit a felmért adatokból szerkesztett. Néhány éven keresztül a székesfehérvári városi önkormányzat mellett képviselte a mozgásukban korlátozott emberek érdekeit.

A kilencvenes évek elején olyan szolgáltatási struktúra kialakítását kezdeményezte Székesfehérváron, amely később országosan is modellértékűvé vált. Egy volt korábbi szovjet laktanya épületének teljes átalakításával, civil szervezeti fenntartásban és működtetésben dr. Perjés Kornél ortopédsebész főorvos közreműködésével létrehozott egy komplex rehabilitációs intézményt, a Viktória Rehabilitációs Központot, amely sokrétű szolgáltatást nyújtott a súlyosan fogyatékos embereknek.

Az építkezés évei alatt az édesanyja segítségével a kerekesszékben naponta megtette a Marx tér és az Erzsébet út közötti nem csekély távolságot. Az intézménynek még ma is újszerű szakmai programját a külföldi útjai során szerzett tapasztalatok beépítésével dolgozta ki. A mozgássérült emberek komplex rehabilitációjával foglalkozó, az önálló életre felkészítő, integrált központ a magyarországi szociális ellátás területén egyedinek és különlegesnek számít. Az épületegyüttesben nappali ellátás, támogató szolgálat, rehabilitációs szolgáltatások és lakóotthon működik egymást kiegészítve.

Horváth Klára 1997-től húsz éven át volt az intézmény vezetője és élete végéig egyben a ház lakója is

Tisztelgünk páratlan munkássága és emberi nagysága előtt.

Emlékét megőrizzük. Nyugodjon békében!

Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége

Azóta történt

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége fájó szívvel tudatja, hogy 2024. február 23-án türelemmel viselt súlyos betegség következtében elhunyt…

Előzmények

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége fájdalommal tudatja, hogy életének 98. évében elhunyt Prof. Dr. Katona Ferenc a fejlődésneurológia…
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége mély megrendüléssel tudatja, hogy méltósággal viselt, hosszan tartó súlyos betegséget követően 2023. augusztus…
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége fájó szívvel tudatja, hogy 2022. szeptember 16-án, 54 éves korában elhunyt Fügeiné Séra…