Cselekvőképesség és támogatott döntéshozatal – szakértői kerekasztal beszélgetés

A kerekasztal célja egy olyan fórum létrehozása volt, ahol a résztvevő szervezetek szorosabban együttműködhetnek a támogatott döntéshozatal helyettesítése érdekében. A meghívott szervezetek képviselői elsősorban szakértőként voltak jelen, akik a szorosabb együttműködés terveit továbbadták szervezetüknek.

A kerekasztal beszélgetésen a szervezők átgondolták a támogatott döntéshozatal gyakorlati alkalmazását, hogy az online munka keretében hatékonyabban képviselhessék az érintett, fogyatékossággal élő személyeket ezen a területen, valamint figyelembe vették a projekt eddigi eredményeit és céljait.

 

A következő problémás területeket emelték ki a résztvevők a projekt első, februári, célzott érdekképviseleti találkozóján:

 

  • A gyakorlatban hiányzik az egyéni szükségleteket figyelembe vevő módszertan.
  • Egészségügyi és mentális állapotuk ellenére, ha az orvosi szakvélemény kimondja, hogy gondozásra és támogatásra van szüksége egy fogyatékos embernek, akkor ez a gyakorlatban legtöbbször azt jelenti, hogy gondviselőre van szükség, a környezeti és társadalmi akadályokat nem veszik figyelembe a döntés meghozatalakor.
  • Nincs objektív jogi kritériumrendszer a támogatott döntéshozatal vonatkozásban.
  • A gyámhivatal bíróságra hárítja a döntést az egyes ügyekben, mert bizonytalan a két eljárás viszonyában, a döntéshozatalban.
  • Nincs képzés a támogatóknak, a szülőknek.

 

A találkozó résztvevői megkezdték a közös munkát a következő sarokpontok mentén:

 

  1. Az ismeretek terjesztése. A mindennapi életben a támogatott döntéshozatalról szóló információk még szélesebb közönséghez sem jutnak el, gyakran összekeverik a gyámsággal. Kevesen hallottak a támogatott döntéshozatalról, annak ellenére, hogy annak 2013 óta van jogi alapja. A projekt során tapasztalati szakértőket kérdeztünk arról, hogyan lehetne ezt a jogintézményt ismertebbé tenni. A gyámhivatalok és a közjegyzők tudatosságának növelése, segítése fontos az érintettek, a családok és a tágabb társadalom számára.
  2. A szűkebb jogi értelemben vett kérdések közül a projekt során felmerült a felelősség korlátozásának kérdése a támogatott és a gondnok viszonyában, valamint az intézményben élők támogatott döntéshozatalának helyzete. Ezek lehetnek többek között azok a fő kérdések, amelyekre összpontosíthatunk a közös fellépés során.
  3. A támogatott döntéshozatalról szóló törvény módosítási tervezetének elkészítése a korábbi kutatások és szakmai anyagok alapján.

Azóta történt

A MEOSZ Hálózat a fogyatékos emberek törvény előtti egyenlőségéért Albániában, Csehországban, Magyarországon és Lengyelországban című projektjének célja, hogy…

Előzmények

A márciusi kerekasztal beszélgetésen szakértők részvételével tekintettük át az írásra képtelen emberek írásbeli jognyilatkozatának szabályozásával és gyakorlatával kapcsolatban…
A projekt második, márciusban megrendezett érdekképviseleti találkozóját nagy tapasztalattal rendelkező szakértők számára szerveztük, akiknek alapos ismereteik vannak a…
A 2021. február 25-én tartott  műhelyvitán a téma szakértői, érintett, fogyatékossággal élő emberek  beszélgettek a cselekvőképesség korlátozásáról, a…