Az akkumulátorokkal kapcsolatos problémák miatt kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek az elektromos kerekesszéket használók

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségét (MEOSZ) egyre gyakrabban keresik meg azzal a problémával, hogy az elektromos kerekesszéket, mopedet használó mozgáskorlátozott embereknek komoly nehézséget jelent megfelelő minőségű, kapacitású akkumulátorhoz támogatással hozzájutni. Ennek hiányában ugyanakkor az érintettek önálló élethez fűződő joga sérül, hiszen nem tudják rendeltetésüknek megfelelően használni azokat az eszközöket, melyek épp önállóságukat szolgálnák. A MEOSZ a közelmúltban a Belügyminisztériumhoz fordult, s javasolta, hogy az akkumulátorokra vonatkozó kihordási időt azok tényleges teljesítménye, műszaki paraméterei figyelembevételével állapítsák meg.  Kértük továbbá, hogy orvosolják a szabályozásból eredő jogalkalmazási bizonytalanságot.

A közelmúltban egy mozgáskorlátozott férfi fordult hozzánk, aki a 2 éves elektromos kerekesszékének a használhatatlanná vált akkumulátorát szerette volna támogatással kicserélni. Elmondta, hogy a 2021 márciusában közgyógyellátás keretében kapott elektromos kerekesszék használatba vételét követően annak egyik akkumulátora hamarosan meghibásodott, ezért azt még 2021 decemberében kicserélte a szervizelést végző cég munkatársa. Az akkumulátorral azonban idén tavasszal ismét problémák adódtak. Rendkívül rövid idő alatt lemerült, így kerekesszékét még arra sem tudta használni, hogy a néhány száz méterre lévő boltba elmenjen vele. Az akkumulátor cseréjét a kezelőorvos ugyan felírta, azonban a vény birtokában is hónapok teltek el eredménytelenül. A szervizelést végző cég – akit több alkalommal megkeresett – megtagadta az akkumulátor kicserélését és szóban arról tájékoztatta, hogy a cserére legkorábban 2024. márciusában, azaz a korábbi akkumulátor 2 éves kihordási idejének lejártakor lesz lehetőség. Az akkumulátor cseréjére ugyanis a NEAK nem kívánt támogatást nyújtani, mivel jogértelmezése szerint 3 évig a kötelező jótállás alapján a forgalmazó köteles helytállni.  Az  érintett a forgalmazót is megkereste, aki – szintén csak szóban – arra hivatkozott, hogy a kötelező jótállás az akkumulátorra nem vonatkozik. A NEAK-tól is több alkalommal próbált segítséget kérni, ahonnan azt a tájékoztatást kapta, hogy az akkumulátor cseréjét megtagadó forgalmazóval szemben kizárólag a fogyasztóvédelmi hatóság tud fellépni.

Az elektromos kerekesszéket használó férfi ezután a lakóhelye szerint illetékes kormányhivatal fogyasztóvédelmi hatóságát is megkereste. Itt megerősítették, hogy – mint közgyógyellátott – a kerekesszék javítására valóban térítésmentesen jogosult, azonban az ezzel kapcsolatos panaszával a NEAK-hoz irányították. A hosszas huzavona vége az lett, hogy a forgalmazó egy használt, de még működő akkumulátort biztosított az érintettnek azzal, hogy az talán a következő 2 éves kihordási idő kezdetéig, azaz a jövő év márciusáig használható lesz.

E példa is jól szemlélteti az akkumulátorokkal kapcsolatos jelenlegi áldatlan helyzetet, ami az érintettek számára rendkívüli kiszolgáltatottságot eredményez.

 

Problémás a meghibásodott akkumulátorok cseréje

Kihordási idő

A gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatásba történő befogadásáról, támogatással történő rendeléséről, forgalmazásáról, javításáról és kölcsönzéséről rendelkező 14/2007. (III. 14.) EüM rendelet (a továbbiakban: EüM rendelet) 10. melléklete alapján elektromos meghajtású kerekesszékekhez, mopedekhez akkumulátor legfeljebb 2 évente írható fel, és azok kihordási idejét 24 hónapban határozza meg a szabályozás legyen szó akár 50 Ah alatti, akár e feletti teljesítményű akkumulátorról.

Az elektromos kerekesszékek esetében a megfelelő használhatóságot komolyan befolyásolja az azokhoz biztosított akkumulátorok minősége, élettartama. Az elektromos kerekesszéket, mopedet használók rendszeresen arról számolnak be, hogy eszközeikhez évről-évre egyre kisebb kapacitású, ebből adódóan alacsonyabb hatótávú, valamint gyengébb minőségű akkumulátorokat biztosítanak a forgalmazók. A csökkent kapacitású akkumulátor hamarabb merül le, ezért azt gyakrabban kell tölteni ahhoz, hogy általa az elektromos kerekesszék megfelelő működése biztosítható legyen. A gyakori töltés viszont azt eredményezi, hogy az akkumulátor hamarabb eléri élettartama végét. Az elektromos kerekesszéket használók egybehangzó tapasztalata szerint a támogatással biztosított akkumulátorok kb. 1 évig használhatók megfelelően. Az akkumulátorokat érintő egyik probléma tehát, hogy a jelenleg 24 hónapban meghatározott kihordási idő a támogatással rendelhető akkumulátorok esetében jóval meghaladja ezek műszaki paramétereit. Emiatt az elektromos kerekesszéket használók – amennyiben az akkumulátor a kihordási idő letelte előtt használhatatlanná válik, vagy kénytelenek saját költségen vásárolni maguknak megfelelő kapacitású, illetve minőségű akkumulátort, vagy -ha ezt anyagi helyzetük alapján nem engedhetik meg maguknak – elektromos kerekesszéküket, mopedjüket a kihordási időből még meglévő időtartam alatt nem tudják rendeltetésének megfelelően használni. Mindez viszont komolyan korlátozza önálló életvitelhez, hozzáférhetőséghez való jogukat.

Ki köteles helytállni? – Jogértelmezési bizonytalanság

Az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról rendelkező 151/2003. (IX. 22.) kormányrendelet alapján a rendelet mellékletében felsorolt új tartós fogyasztási cikkekre, így a 10.000 forintot elérő eladási árú, legalább egyéves kihordási idejű gyógyászati segédeszközök és készülékek, valamint ezek tartozékai és alkotórészei esetében e rendelet szerinti jótállási kötelezettség terheli azt a vállalkozást, amelyet a fogyasztóval kötött szerződés a szerződés tárgyát képező szolgáltatás nyújtására kötelez. A jótállás időtartama 250.000 forint eladási ár felett 2021. január 1-je óta 3 év, melyet a fogyasztási cikk fogyasztó részére történő átadása napjától kell számítani.

A gyógyászati segédeszközök kihordási idejére vonatkozó fent hivatkozott EüM. rendelet, valamint a tartós fogyasztási cikkek kötelező jótállásával kapcsolatos kormányrendeleti szabályok együttes értelmezésével a NEAK az alábbi gyakorlatot folytatja. Habár az akkumulátorokra vonatkozó 24 hónapos kihordási idő elteltével járna az érintettnek tb támogatás újabb akkumulátor beszerzéséhez, a kerekesszékekre vonatkozó kötelező jótállás alapján 3 évig a forgalmazónak kell helytállnia, vagyis az akkumulátort támogatás nélkül is kicserélni, a NEAK csak ezt követően biztosít támogatást annak beszerzéséhez, cseréjéhez.

A forgalmazó – habár őt a kerekesszék és annak tartozékai vonatkozásában 3 évig terheli a kötelező jótállási kötelezettség – a fent ismertetett ügyben először arra hivatkozva tagadta meg a helytállást, hogy az akkumulátorra maga a gyártó is legfeljebb 1 évig vállal garanciát.

Hiába tehát a tb támogatásra, valamint a gyártók kötelező jótállására vonatkozó szabályozás, a valóságban mégis előfordul, hogy az érintettek vagy egyáltalán nem, vagy csak sok utánajárással juthatnak hozzá az őket egyébként támogatással megillető akkumulátorokhoz.

A MEOSZ fellépett a helyzet rendezése érdekében

A MEOSZ a konkrét ügyben történt segítségnyújtás mellett levélben fordult a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkárához. Az akkumulátorokkal kapcsolatos fent részletezett problémák ismertetésén túlmenően javasoltuk, hogy az akkumulátorokra vonatkozó kihordási időt azok tényleges teljesítménye, műszaki paraméterei figyelembevételével állapítsák meg.  Csak így biztosítható ugyanis a kihordási idő végéig történő megfelelő használhatóságuk.  Javasoltuk továbbá, hogy orvosolják a szabályozásból eredő jogalkalmazási bizonytalanságot.

Azóta történt

Hozzájuthat-e társadalombiztosítási támogatással a napi 24 órás ápolást igénylő, súlyosan mozgáskorlátozott, hangzó beszédre képtelen Zoltán Ágoston azokhoz a…
A Civil Érték Egyesület szervezésében 2024. április 20-án parasportnap lesz az Üllői Városi Sportcsarnokban. A rendezvényt a FOF2023-C-3371…
Magyarországon a lakásállomány töredéke akadálymentes, így a fogyatékossággal élő emberek számára alapjaiban hiányoznak az önálló, méltóságteljes életükhöz szükséges…

Előzmények

Szeptembertől azok a megváltozott munkaképességű emberek is igényelhetik az új, illetve használt lakásokkal összefüggésben járó családi otthonteremtési kedvezményt…
A Gazdaságfejlesztési Minisztérium 2023. november 16-án jelentette be, hogy már ez év decemberétől sor kerülhet a minimálbér és…
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége fájdalommal tudatja, hogy életének 98. évében elhunyt Prof. Dr. Katona Ferenc a fejlődésneurológia…